• .
  • .
  • .

Nasze Przepisy

_______________________________________________________________________________________________________________________

Przepis na chleb
Porcja na 2 blaszki podłużne

1 kg krupczatki
3 łyżki mąki żytniej lub wieloziarnistej
1,5 łyżeczki soli, trzeba wypróbować wg własnych upodobań,
1,5 łyżeczki cukru
0,5 paczki drożdży
1,5 szklanki otrębów – mieszane pszenne i owsiane (można mniej jak ktoś nie lubi)
3 łyżki ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane czy inne wg uznania) można więcej w zależności od gustu

PRZYGOTOWANIE:
Do 1 litr wody (czyli 3 szklanki zimnej i 1 szklankę gorącej) dodać 50g drożdży (czyli 0,5 paczki) dodać cukier, sól i 3 łyżki maki żytniej czy wieloziarnistej i wymieszać. Następnie wsypać wszystkie składniki (mąka krupczatka nie cała, może zostać na dnie i w zależności od wielkości szklanek do wody wsypujemy wszystko lub nie, ciasto musi być gęste) wymieszać łyżką.
Odstawić na 20 min do wyrośnięcia, przełożyć do foremek: 4 blaszki z aluminium małe, foremki wysmarować tłuszczem obsypać otrębami owsianymi lub wyłożyć papierem do pieczenia i znowu odstawić na 20 min do wyrośnięcia.
Jak wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec godzinę w 200 stopniach z nawiewem. Po upieczeniu wyjąć z blaszek do wystygnięcia.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Nutella z cieciorki
Składniki:
4 puszki cieciorki
1 gorzka czekolada
1 kostka masła
2 łyżki kakao
2 banany
100 ml miodu prawdziwego

Wykonanie:
Cieciorkę mielimy na maszynce 2x.
Banany blendujemy.
Masło rozpuszczamy z gorzką czekoladą i kakao, dodajemy miód. Następnie wszystko łączymy mieszając.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ciasto z fasoli
2 puszki czerwonej fasoli
2 banany 3łyżki oleju kokosowego
4 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2łyżki kakao
Banany z olejem kokosowym i fasolą zblendować
Jajka utrzeć z cukrem, dodać zblendowaną masę, kakao i proszek do pieczenia.
Piec około godziny, w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

_______________________________________________________________________________________________________________________

Monte z kaszy jaglanej
1szkl kaszy jaglanej
100g daktyli suszonych
2małe banany
2lyzki kakao
2szkl mleka
Kasze jaglana dokładnie wypłukać, nawet kilka razy, następnie zalać ją zimną wodą i gotować tak długo, aż się rozgotuje. Wrzucić do kaszy banany i daktyle (wcześniej sparzone) i chwile wszystko pogotować. Wlać mleko i gotować jeszcze około 10 minut. Po tym czasie połowę masy wlewamy do blendera i miksujemy, a do drugiej części dodajemy kakao i również ją blendujemy. Gotowe masy układamy obok siebie na miseczce lub talerzyku.
Smacznego!

_______________________________________________________________________________________________________________________

Kluseczki szpinakowe
Szpinak 1op
6łyżek masła śmietankowego
40dag mąki
3jajka
150 ml mleka
Sól
Szpinak zblendować.
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
Masło utrzeć z żółtkami, dodać przesianą mąkę, mleko sól i dokładnie wymieszać, a następnie dodać zblendowany szpinak i jeszcze raz wymieszać. Na koniec dołożyć ubitą z białek pianę i wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszać.
Metalowa łyżką kłaść podłużne kluski na osolony wrzątek, zanurzając, za każdym razem, łyżkę w wodzie. Gotować do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnie Odcedzić, przelać zimną wodą,
podawać jako dodatek do mięsa, sosów lub pokropione lekko oliwa czy roztopionym masłem.

Smacznego!

_______________________________________________________________________________________________________________________

Babka cytrynowa

200 g mąki
200 g cukru
200g masła śmietankowego
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z jednej cytryny

Jaja utrzeć z cukrem, wlać do masy roztopione masło i dodać resztę składników. Ciasto wlać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut, w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto można polać lukrem z dodatkiem soku z cytryny .

_______________________________________________________________________________________________________________________

Majonez z cieciorki

- 1 puszka cieciorki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- ¼ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 2 szklanki oleju
WYKONANIE
Cieciorkę odcedzamy wychodzi z tego ½ szklanki wody z jednej puszki.
Cieciorkę odstawiamy ( można ją wykorzystać do sałatki, nie jest nam potrzebna do zrobienia majonezu).
Wodę z puszki, sok z cytryny, musztardę, cukier, sól łączymy razem i blendujemy. Potem do zblendowanych składników dodajemy po troszeczku oleju cały czas blendując.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Krem z buraka

Składniki:
- 4 duże buraki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jabłko
- 1 szk. jogurtu greckiego
- Majeranek, sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy buraki z majerankiem, jabłkiem i solą. Cebulę, czosnek drobno kroimy i podsmażany na oleju. Jak wszystkie warzywa będą miękkie to łączymy w jednym garnku i blend ujemy ma gładką masę. Na talerzu przed podaniem robimy kleks z jogurtu greckiego.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Kotleciki z morelowym oczkiem

Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 50 g moreli ( paczka)
- 2 cebule
- 2 jajka
- Sól pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy, mielimy. Morele wyparzamy kroimy w dużą kostkę. Cebulę roimy w kostkę i smażymy.
Mięso łączymy z cebulą, solą i pieprzem, formujemy kulkę i nadziewamy morelami. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 45 min. w temperaturze 180 stopni.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Domowa chałwa

Składniki:
- 2 szklanki sezamu
- 3 łyżki miodu
- 1 laska wanilii
Wykonanie:
Sezam podprażyć, ostudzić . Jeżeli posiadamy w domu młynek do kawy, mielimy sezam, jeżeli nie, to wystarczy użyć blender.
Po zmieleniu dodajemy miód i ziarenka z laski wanilii, mieszamy masę, która powinna mieć konsystencję plasteliny. Chałwę wykładamy do keksówki lub innego pojemnika, można też owinąć w folię spożywczą, uformować wałek. Gotową chałwę wkładamy na kilka godzin do lodówki.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Kaszotto

Składniki:
- 1szklanka kaszy pęczak
- 300 ml bulionu
- 100 g startego sera parmezan
- 1 szalotka
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Na oliwie z oliwek przesmażamy posiekaną szalotkę, gdy nabierze koloru i zmięknie dodajemy kaszę pęczak i smażymy około 2 minuty. Potem dodajemy 1 „chochlę” bulionu i co chwilę mieszając czekamy aż kasza go wchłonie. Zabieg ten powtarzamy gdy tylko kasza wchłonie bulion do czasu aż całkowicie zmięknie. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła i parmezan. Na osobnej patelni z łyżką masła podsmażamy posiekany czosnek, smaż go tak żeby się nie przypalił. Następnie łączymy kaszotto z czosnkiem. Do kaszotto możemy też dodać podsmażone kurki.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Paluchy serowe

składniki:
200 g mąki
200g startego sera- ementaler
2 żółtka
200g masła
Szczypta soli
Odrobina cukru

przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj starty ser, kawałki masła, szczyptę soli i cukru, po czym wszystkie składniki pokrój nożem i szybko zagnieć.
Ciasto owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę

Schłodzone przełóż na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość 2 cm. Następnie powycinaj paski o szerokości 1 cm. Paluszki poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym żółtkiem z odrobiną wody. Posyp mieszanką kminku
i soli morskiej. Piecz przez 15 min. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Pasta serowa
Dzieci bardzo lubią kanapki z pastą serową, podajemy Państwu sposób w jaki ją wykonujemy.
Ser należy zetrzeć na małych oczkach na tarce. Następnie mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i nakładamy na kanapkę.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Budyń waniliowy
1 laska wanilii
500 ml. mleka
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy nasionka. Do garnka przelewamy 400 ml mleka, dodajemy wanilię i zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz 100 ml mleka. Do masy dolewamy odrobinę zagotowanego mleka, mieszamy i całość przelewamy do garnka z pozostałym mlekiem – energicznie mieszamy doprowadzając do zagotowania. Możemy podać z konfiturą, suszonymi lub sezonowymi owocami.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Kotlety z wątróbki (tzw. „przypalone”)
1 kg wątróbki drobiowej
2 jajka
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
1 łyżka czubata mąki pszennej
1 łyżka czubata bułki tartej
1 cebula podsmażona
Natka pietruszki

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i mielimy, dodajemy cebulę, jajka i wszystkie suche składniki. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Smażymy placki na gorącym tłuszczu. Smacznego.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej
1 puszka ciecierzycy
Kasza jaglana ugotowana – proporcja 1:3 względem ciecierzycy
Cebula
Ząbek czosnku
Bułka tarta
Papryka słodka mielona
1 jajko
Pieprz
Sól
Natka pietruszki

Kaszę jaglaną dokładnie opłukać (można przelać wrzątkiem), ugotować w proporcji 1:2., ostudzić. Ciecierzycę opłukać, zmielić. Ostudzoną kaszę jaglaną można zmielić, ale nie na gładką masę. Dodać jajko, przyprawy i podsmażoną cebulkę drobno pokrojoną. Obtaczać w bułce tartej, formować spłaszczone kotleciki. Jeśli kotleciki się nie kleją, można dodać trochę mąki pszennej lub z ciecierzycy.
Smażyć na oleju. Można podać z sosem grzybowym/pieczarkowy i z różnymi surówkami. Można użyć do hamburgerów. Smacznego.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Zupa z soczewicy
2 litry bulionu warzywnego
Cebula
Ziemniaki
200 g czerwonej soczewicy
Majeranek
Czosnek
Liść laurowy
Ziele angielskie

Z bulionu wyjąć warzywa, dodać podsmażoną cebulę. Soczewicę opłukać (nie trzeba jej moczyć, jest bardzo drobna) i wsypać do bulionu, dodać ziele angielskie, liść laurowy i wyciśnięty czosnek. Proporcje soczewicy można zmieniać w zależności od tego, czy chcemy bardziej gęstą zupę. Po 5 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować do ich miękkości. Dodać majeranek. Przed podaniem wrzucić pokrojoną w kostkę lub startą ugotowaną marchewką z bulionu.
Czerwona soczewica gotuje się bardzo szybko, należy uważać, żeby jej nie rozgotować, chyba że mamy ochotę na zupę krem, którą też polecamy. Zamiast soczewicy czerwonej można dodać żółtą (jest jeszcze drobniejsza i jeszcze szybciej się gotuje) lub zieloną, która jest jednak twardsza i wymaga długiego gotowania lub moczenia.
Smacznego.

_______________________________________________________________________________________________________________________

keczup
2 kg pomidorów
cebula
ocet jabłkowy
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
cynamon
papryka mielona
szczypta cukru
Z pomidorów usunąć szypułki i pestki, podsmażyć. Usunąć skórkę. Dodać podsmażoną cebulkę, zblendować. Dusić ok. godzinę, dodać ocet i przyprawy, odparować.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Pierogi z soczewicą
ciasto, które jest bardzo miękkie (duża porcja pierogów):
1,5 kg mąki
6 jaj
pół szklanki oleju
2 łyżki jogurtu naturalnego
farsz:
1 szklanki soczewicy czerwonej
2 cebule
kolendra
2 ząbki czosnku
papryka słodka mielona
pieprz
sól
soczewicę czerwoną ugotować w 2 szklankach wody, zmielić z podsmażoną cebulką, dodać przyprawy.

_______________________________________________________________________________________________________________________

pestoPesto z natki pietruszki:
Garść umytej natki pietruszki
szklanka wody
olej
prażone i zmielone pestki słonecznika
2 ząbki czosnku
sól

Natkę pietruszki wrzucić do blendera kielichowego, dodać wodę i miksować. Ilość wody zalezy od ilości pietruszki, jeśli nie chce się zblendować, dodać jeszcze wody. Dorzucić słonecznik (nie może być długo prażony, ponieważ wtedy gorzknieje), czosnek i olej. Regulować płyny tak aby powstał gęsty sos. Doprawić solą. Podawać z makaronem, jako dodatek do kanapek, grzanek, mięsa, sałatek.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Zupa z gruszki i pietruszki
Składniki:
500 g pietruszki
1 słodka gruszka
oliwa z drugiego tłoczenia
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżeczka świeżego tymianku
szczypta gałki muszkatałowej
sól
świeżo zmielony czarny
pieprz
Do podania:
¼ szklanki prażonych płatków migdałowych
oliwa z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
Pietruszkę obrać i pokroić na grube plastry. W garnku rozgrzewać oliwę, wrzucić pietruszkę i dusić na bardzo małym ogniu przez 5-8 minut. Dodać obraną, pokrojoną na ćwiartki i wypestkowaną gruszkę i dusić około 10 minut – do czasu, aż gruszka będzie bardzo miękka.
Do miękkich pietruszki i gruszki dodać mleko i tymianek. Całość zmiksować blenderem ręcznym. Doprawić gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Podawać posypaną płatkami migdałowymi i skropioną oliwą.

Do zupy najlepiej użyć mleka roślinnego o orzechowym aromacie, na przykład migdałowego, z orzechów laskowych albo gryczanego

_______________________________________________________________________________________________________________________

ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE
Składniki:
Ciasto:
1 kg. mąki
1 kostka Kasi lub 250 g masła
1 kostka drożdży
4 jajka
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
prażone jabłka
Kruszonka:
½ kostki masła
1-11/2 szklanki mąki
1 paczkę cukru wanilinowego
1 szklankę cukru
Wszystko zagniatamy i robimy kruszonkę.
Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże i cukier, czekamy aż wyrośnie.
Do miski wsypujemy mąkę rozpuszczony tłuszcz, 4 jajka, szczyptę soli. Wszystko dobrze wyrabiamy, potem dodajemy drożdże. Jeszcze raz dobrze wyrabiamy na jednolita masę . Ciast przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dzielimy ciasto na 3 części. Każdą cześć podsypujemy mąką należy rozwałkować . Na rozwałkowane ciast nakładamy prażone jabłka, zwijamy w rulon i kroimy na 2 cm. roladki. Układamy roladki na wysmarowaną blachę, smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką . wkładamy do piekarnika 180 stopni i pieczemy aż się zrumienią.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Zupa dyniowa

Wykonanie:
1 . 2 małe dynie ( myjemy, kroimy, wyjmujemy środek, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy
w piekarniku 150 stopni ok. 15-20 minut do miękkości)
2. Gotujemy wywar z włoszczyzny ( 3 duże marchewki, 2 pietruszki, ½ selera, 1 por biała część, 2 cebule)
Jeżeli chcemy to ugotowane warzywa możemy zblędować.
3. wywar przecedzamy dodajemy upieczona dynię (bez skóry) i przyprawiamy ( 2 łyzeczki cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, 1-2 łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka soli, szczypta ostrej papryki)
4. Wszystko razem gotujemy i blendujemy.
Można podawać z lanymi kluseczkami i kawałkami pieczonego w ziołach fileta drobiowego

_______________________________________________________________________________________________________________________

KOTLECIKI Z KASZY JAGLANEJ

Składniki

  • 1 opakowanie uprażonej na patelni kaszy jaglanej ok. 300- 330g wrzucić do wrzątku i ugotować na sypko i zmielić
  • 2 jajka
  • 200 szpinaku mielonego
  • 1 szklanka płatków owsianych lub kukurydzianych ( zgniecionych) do panierki
  • 3 marchewki starte na grubych oczkach, przesmażamy z 3 pokrojonymi w kostkę cebulkami
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

Składniki łączymy (dobrze wyrabiamy) jeżeli masa jest za rzadka  dodajemy zgniecionych płatków kukurydzianych. Formujemy kotleciki i pieczemy  30- 40  minut w temperaturze 160 stopni.

 

Tarta szpinakowa

SKŁADNIKI  NA  CIASTO

      • 150g mąki
      • 100g masła
      • 2 żółtka
      • Szczypta soli

Mieszamy mąkę z masłem ( siekamy nożem), dodać  jajko, wodę i zagnieść. Ciasto musi być plastyczne. Schładzamy20 min. Można zrobić dzień wcześniej

i trzymać w lodówce. Wałkujemy ciasto przez dwie folie( żeby nie podsypywać mąką), przenieść wałkiem na folię i nakłuć widelcem. Na ciasto kładziemy srebrną folię i na wierzch wysypać trochę fasoli Jaś( chodzi o to by ciasto równo urosło). Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min.

Potem nakładamy gotowy farsz i pieczemy ok. 20 minut.

SKŁADNIKI  NA  NADZIENIE

      • Szklanka jogurtu greckiego
      • 2 jajka
      • 300g szpinaku
      • 1 łyżka mąki
      • sól i pieprz

Wymieszać jogurt z mąką i jajkiem, dodać szpinak( lekko przesmażony z cebulką i zmielony żeby był bez wody) zalewamy tarte i do piekarnika .

 

_______________________________________________________________________________________________________________________

Pieguski

SKŁADNIKI

200g  masła
½ szklanki cukru
1 jajko
cukier wanilinowy
1 szklanka mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 ½ szklanki płatków owsianych
100g suszonej żurawiny
½ tabliczki gorzkiej czekolady
Szczypta soli, migdały, rodzynki itp.

WYKONANIE

Masło utrzeć, dodać cukier, dodać jajko i wsypać wszystkie suche.

Ręką wyrobić kulki wielkości orzecha i spłaszczyć dłonią.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ryba w cieście

Składniki:
ciasto
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
100 g masła
7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
farsz:
500 g filetów jasnej ryby
1 cebula
natka pietruszki
jajko
1/2 szklanki płatków owsianych
1–2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
plus:
jajko do smarowania (rybka po upieczeniu będzie ładnie rumiana)
Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto.
Wszystko mieszać, a następnie zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na 1,5 h.
W tym czasie przygotować farsz. Rybę pokroić w drobne paseczki, wrzucić do miski, dodać posiekaną pietruszkę i cebulę. Dodać płatki owsiane, bułkę tartą , jajo. Wszystko wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części (w miarę równe). Jedną część rozwałkować na papierze do pieczenia na fragment o około 30–35 cm średnicy. Patyczkiem narysować delikatnie kształt ryby. Ostrym nożem wyciąć kształt rybki zgodnie z rysunkiem. Nałożyć farsz (cały). Od brzegu zostawić jakieś 1,5 cm odstępu. Do drugiego fragmentu ciasta dodać skrawki z tego, z którego wycięto rybkę, rozwałkować (grubiej jest lepiej) i przenieść ciasto na rybę. Nadmiar obcinam po konturach.
Z fragmentów ciasta dorobić płetwy, widelcem zagnieść brzegi. Widelcem ozdobić płetwy i ogonek.
Rybkę przenieść z papierem na blachę. Rozkłóconym jajkiem, przy pomocy pędzelka, smarować całą rybkę. Po upieczeniu będzie ślicznie rumiana. Rybę wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika, na 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 45–50 minut.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Zupa rybna z pulpecikami
bulion warzywny 1,5 l
dorsz 1 kg
ziemiaki 400g
marchewka 200g
por
natka pietruszki 1/2 pęczka
koper 1/2 pęczka
jajko
byłka tarta
mąka

Rybę umyć, posolić. Por pokroić w piórka i poddusić na oliwie. Ziemniaki oraz marchew obrać i pokroić w kostkę. Całość wrzucić do bulionu.
Pulpeciki:
rybę zmielić, dodać jajko, pietruszkę i bułkę tartę, sól. Uformować pulpeciki, obtoczyć w mące i wrzucić do zupy. Gotować 15 min. Następnie wyjąć pulpety, zupę zmiksować lub podawać z kawałkami warzyw.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Koktajl warzywno-owocowy
2 szklanki truskawek
1 sztuka kiwi
1 banan
200g szpinaku – świeży
Wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
1 jogurt naturalny 400 ml.
1 szklanka maślanki
2 szklanki mleka

Owoce i szpinak umyć i zmiksować, dodać jogurt, maślankę, mleko i jeszcze raz zmiksować. Wg uznania można dodać miód lub cukier trzcinowy.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ciasteczka owsiane pani Asi
Składniki:
2 jajka
1 kostka margaryny
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki kukurydzianej lub krupczatki
0,5 szklanki otrąb owsianych
0,5 szklanki otrąb pszennych
0,5 szklanki słonecznika
0,5 szklanki pestek dyni
1 duża surowa starta na wiórki marchew

Wszystkie składniki zagnieść, gdyby ciasto było bardzo rzadkie to dosypać otrąb, formować placuszki, układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180C z nawiewem, (podczas formowania ciasto może się lepić do ręki, wtedy moczyć rękę w wodzie lub w mące).

_______________________________________________________________________________________________________________________

 

Pasztet mięsno-warzywny

1 kg łopatki wieprzowej
8 dużych cebul
7 średnich marchewek
2 pietruszki (korzeń)
½ korzenia selera
3 czerstwe bułki
3 jajka
½ główki czosnku
Majeranek+ ziele angielskie+ liść laurowy+ pieprz+ sól+ kurkuma+ gałka muszkatołowa

Wykonanie
Łopatkę+ 4 cebule+ czosnek podsmażyć na rumiany kolor, podlać 1 l wody posolić, dodać pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, startą gałkę muszkatołową i dusić do miękkości. Pod koniec dodać warzywa(poszatkowane i przesmażone na 4 łyżkach oleju) i dusić z mięsem( krótko). Dodać czerstwą bułkę i majeranek do smaku. Ostudzić. Po ostudzeniu mielimy 2 razy. Dodać 2 jajka, doprawić do smaku. Włożyć do korytka na papier do pieczenia. Piec 1,5 h w temperaturze 170 stopni.

Jeżeli masa będzie zbyt rzadka przed pieczeniem dodać bułkę tartą i dobrze wymieszać.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Pasztet warzywno-mięsny:

Składniki na jedną porcję:
7g wątróbki drobiowej
7g łopatki wieprzowej
7g udka z kurczaka
10 g warzyw (seler, marchew, cebula)
2 jajka
10 g oleju roślinnego do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir lub tymianek zioła prowansalskie, czosnek

Przygotowanie:
Mięso z warzywami obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Wlać tyle wody, aby przykryło składniki i gotować do miękkości. Zmielić masę w maszynce i doprawić. Żółtka jaj dodać a pianę ubić na sztywno z odrobiną soli. Wyrobić i piec w piekarniku 140 stopni przez 30 min.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Pasta z marchwi i rodzynek
2 cebule
6 średnich marchwi
2 łyżki rodzynek
1 szklanka wody
3 łyżeczki oliwy z oliwek
Sól, pieprz, ½ łyżeczki kurkumy, szczypta imbiru

Wykonanie
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać startą marchew i przesmażyć. Podlewamy to wszystko wodą, dusimy przez 15 minut na wolnym ogniu. Dodajemy rodzynki.
Po przestygnięciu mielimy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i imbirem.

_______________________________________________________________________________________________________________________

NUTELLA Z KASZĄ JAGLANĄ
200g kaszy jaglanej ugotowanej na mleku na gęsto
2 sztuki awokado
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 banany
200g orzechów laskowych mielonych
250g miodu

WYKONANIE
Ostudzoną kasze zmielić, dodać do tego zblenderowane banany i awokado. Do masy dodajemy orzechy i rozpuszczona czekoladę i miód. Składniki dokładnie mieszamy.

_______________________________________________________________________________________________________________________

BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ I PŁATKÓW OWSIANYCH
1 paczka kaszy jaglanej wypłukanej we wrzątku
200g naturalnych płatków owsianych
1 litr mleka
5 łyżek miodu naturalnego

WYKONANIE
Mleko zagotować, dodać kaszę jaglaną, gotować tak żeby była miękka. Dodać naturalne płatki owsiane, przykryć garnek i zdjąć z ognia (zaparzamy płatki). Gorącą kaszę z płatkami zmiksować. Po 10 minutach dodać miód.

_______________________________________________________________________________________________________________________

HERBATKA ZIMOWA PRZEPIS NA 2 LITRY
4 łyżki herbaty ,,Earl Grey’’ liściastej zaparzyć w ½ litra wody.
Wrzucać do garnka z 2 litrami wrzącej wody i parzyć 15 minut.
NIE GOTOWAĆ!!!!!!
3 ziarenka kardamonu
1 szt. anyżu
1 cytryna pokrojona w plastry
3 pomarańcze pokrojone w plastry
Kilka goździków
4 szt. cynamonu w laskach
7 plastrów imbiru ( imbir bardzo krótko bo posiada w sobie goryczkę)
1 szklankę miodu wlewamy na końcu.

_______________________________________________________________________________________________________________________

CIASTECZKA OWSIANE

1 kostka masła
25 dkg płatków owsianych błyskawicznych
10 dkg słonecznika łuskanego
10 dkg pestek dyni
3 jajka
20 dkg cukru
1 paczka cukru wanilinowego
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

WYKONANIE
Masło roztopić, dodać płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni i przez 4 minuty gotować cały czas mieszając, zostawić do wystudzenia.
Jajka utrzeć, dodać :sól, cukier, cukier wanilinowy, do utartej puszystej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko łączymy z masą owsianą. Formujemy ciasteczka i układamy na wyłożoną papierem blaszkę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 10 minut.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Kulki z kaszy jaglanej z w wiórkach kokosowych ( a’la Rafaello )
- 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 15 dag wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- odrobina startej laski wanilii
Gdy ugotowana kasza ostygnie dodać olej, dokładnie wymieszać łyżką. 10 dag wiórków wysypać na rozgrzaną, pustą patelnię. Podgrzewać ok. minuty mieszając, dodać miód. Mieszać, aż miód się rozpuści. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z sokiem z sokiem z cytryny i wanilią. Dokładnie wymieszać. Nasypać do miseczki pozostałe 5 dg wiórków. Formować kuleczki, obtaczać je w wiórkach. Dla starszych dzieci – można umieścić w kulce migdał. Ułożyć na talerzu. Podawać ciepłe lub schłodzone.

_______________________________________________________________________________________________________________________

 

Smalczyk z fasoli :

Składniki:

- 1 szklanka fasoli Jaś
- 1 cebula
- 1 jabłko
- majeranek
- sól
- pieprz
- olej

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Pokrojoną cebulę podsmażyć na sporej ilości oleju (około 10 łyżek), dodać starte jabłko i dusić razem przez kilka minut. Fasolę, cebulę z jabłkiem i przyprawy wrzucić razem do wyższego naczynia i zmiksować całość blenderem na gładką pastę. Smalczyk gotowy. Podawać na chlebie, a z ogórkiem kiszonym lub małosolnym smakuje jeszcze lepiej.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ciasto marchewkowe:

2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
2 szkl. startej marchwi
1 i 1/4 szkl. oleju
4 jajka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki prszku do pieczenia
szczypta soli
rodzynki, orzechy

Utrzeć jajka z cukrem, dodać olej i mąkę, potem marchew i bakalie. Może postać chwilkę. Piec w 180 stopniach, najpierw od dołu (20 min), potem góra-dół. Piec ok 40-60 min. Porcja na jedną blaszkę keksową

_______________________________________________________________________________________________________________________

Kruche ciasteczka orzechowe:

60 dag mąki krupczatki
1 i 3/5 kostki masła śmietankowego (40 dag)
20 dag cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
1 szkl. rozdrobnionych (nie zmielonych) orzechów

Mąkę siekamy z rozdrobnionym, wychłodzonym masłem, dodajemy cukier puder, sól, żółtka, skłądniki łączymy, wyjmujemy z malaksera i czubkami palców wyrabiamy ciasto. Gdy będzie się kruszyć, dodajemy 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej smietany. Całość owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Wychłodzone ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy nie grubiej niż na 0,5 cm, posypujemy orzechami, które lekko wciskamy wałkiem i kroimy zgrabne ciastka. Układamy na blaszce, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, nastawionego na temp. 200 stopni i pieczemy przez 15-18 min.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Szarlotka na cieście razowym

Składniki:
3 szkl. mąki razowej
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. cukru pudru
1,5 kostki tłuszczu
6 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
przyprawa korzenna

Nadzienie:
8-10 kwaśnych jabłek obranych i pokrojonych
1/4 szkl. wody
1 szkl. cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
orzechy
rodzynki

Pierze:
6 białek
1/2 szkl. cukru
1 budyń

Ciasto:
Mąkę, cukier, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, masło pokroić na drobne kawałki wymieszać z mąką, dodać żółtka i kwaśną smietanę. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, 1/3 ciasta zamrozić. Spód ciasta podpiec.
Nadzienie:
Jabłka rozdrobnione gotować w rondelku, dodać cynamon i cukier. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem, dodać do jabłek i dusić 2 min.

Spód ciasta podpiec ok 8 min, wyłożyć jabłka, pianę z białek, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto na tarce. Piec ok 1 godz. w 160 stopni.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ciastka owsiane

Składniki:
200 g miasła
3/4 szkl. cukru
1 jajko, wanilia, 1 szkl. mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szkl. płatków owsianych
100 g żurawiny suszonej

Sposób przygotowania:
Masło utrzeć, dodać cukier, jajko, wsypać pozostałe składniki. Z ciasta zrobic kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć ręką. Piec na wysmarowanej blaszce w tem. 180 stopni przez 15-17 min.

_______________________________________________________________________________________________________________________

 

Kopytka dyniowe

- ¾ kg ziemniaków
- ¼ kg dyni
- mąka kukurydziana
- mąka ziemniaczana
- garść świeżego siekanego koperku
- pół łyżeczki kurkumy
- sól morska
- 1-2 jajka

Gotujemy ziemniaki i zostawiamy do ostygnięcia. Dynię, jeśli jest eko koniecznie ze skórką dusimy w niewielkiej ilości wody, a gdy zmięknie mieszając odparowujemy wodę. Także zostawiamy do ostygnięcia. Stosunek ziemniaków do dyni powinien być 3:1. Tak więc można je zrobić z innej ilości warzyw, byle tylko zachować wyżej wymieniony stosunek. Ziemniaki i dynię rozduszamy na drobno. Mieszamy w misce oba warzywa i jajka. Wyrównujemy masę. Dzielimy nożem powierzchnię na 4 i wycinamy jeden trójkąt masy i rozsmarowujemy ją na pozostałych warzywach. W wolne miejsce wsypujemy po równo mąki ziemniaczanej i mąki kukurydzianej. Dodajemy posiekany koper, kurkumę oraz sól morską.

Przepis zainspirowany z: antoshkowesmaczki.blogspot.com

_______________________________________________________________________________________________________________________

 

Naleśniki z mąki kukurydzianej

6 łyżek maki kukurydzianej
2 jaja
mleko

Z mąki kukurydzianej, jaj i mleka, sporządzić ciasto naleśnikowe. Usmażone naleśniki smarować powidłami, najlepiej własnej roboty. Śliwki węgierki należy smażyć na wolnym ogniu, do gładkiej masy, bez cukru, przez trzy dni.

_______________________________________________________________________________________________________________________

 

Pasta z fety i kukurydzy

1 puszka kukurydzy
1 ser feta
3 łżki jogurtu naturalnego
kilka czarnych oliwek
oliwa

Wszystkie składniki zmiksować, dodać oliwę. Nie solić!