• .
  • .
  • .

Jadłospis

_______________________________________________________________________________________________________________________

 UWAGA: większość produktów używanych w naszej kuchni może zawierać śladowe ilości orzeszków, arachidowych, orzechów, glutenu, soi, gorczycy, mleka, sezamu, selera. Z uwagi na to bardzo prosimy rodziców i opiekunów dzieci o zgłaszanie alergii pokarmowych swoich podopiecznych dyrekcji przedszkola.

JADŁOSPIS OD 21.01.2019 DO 25.01.2019

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

21.01.2019 Poniedziałek  Ciepłe śniadanko:kaszka manna na mleku z rodzynkami  i tartą gorzką czekoladą Krem z nasion roślin strączkowych  z grzankami. Zapiekany ryż na mleku z musem jabłkowym  i cynamonem, kompot porzeczkowy Bułka kajzerka z masłem, pasta marchewkowa, herbata z melisy
22.01.2019 Wtorek  Zdrowe pieczywo, masło, pasta twarogowa z rzodkiewką,  kawa zbożowa Zupa zacierka wiejska. Drobiowe kuleczki w sosie pomidorowo-warzywnym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z ananasem i oliwą z oliwek, kompot wiśniowy Pudding kokosowy z kuleczkami żurawiny
23.01.2019 Środa  Samodzielne komponowanie kolorowych kanapek z: pieczywa wypieczonego przez dzieci z grupy Żabki i Biedronki, masła, szynki drobiowej, schabu, jajka, ogórka i pomidora, kakao

ULUBIONE DANIA DZIECI Z GRUPY MOTYLKI

Rosół z makaronem. Naleśniki z dżemem, marchewka do pochrupania, kompot truskawkowy

 

Ciasto piernikowe /własnego wypieku/, ciepłe mleczko
24.01.2019 Czwartek Ciepłe śniadanko:  owsianka na mleku, chrupiące płatki kukurydziane, suszone owoce Krem ziemniaczany z zieleniną. Pieczeń rzymska, sos pieczeniowy, kasza gryczana niepalona, buraczki, kompot jabłkowy Sałatka jarzynowa z jogurtem greckim, bułka wrocławska z masłem, herbata ziołowa
25.01.2019 Piątek  Zdrowe pieczywo, pasta serowa ze szczypiorkiem, bawarka Zupa rybna z pulpecikami. Kopytka z sosem pieczarkowym, surówka z warzyw mieszanych , kompot wieloowocowy Jogurt naturalny z miodem, jabłko, chrupki kukurydziane

                                       ALERGENY ZNAJDUJĄCE SIĘ W POTRAWACH:

GLUTEN (pieczywo, owsianka, makaron, grzanki, kaszka manna, kawa zbożowa, naleśniki, ciasto piernikowe, pieczeń rzymska, kopytka,  zupa zacierka wiejska)

JAJA (makaron, kopytka, pieczeń rzymska, sałatka jarzynowa, jajko na twardo, naleśniki, ciasto piernikowe, pulpeciki rybne, drobiowe kuleczki, zacierka wiejska )

RYBY (pulpeciki rybne)

MLEKO (masło, kakao, pasta twarogowa, kawa zbożowa, owsianka na mleku, kasza manna i ryż na mleku, pudding kokosowy, kakao, bawarka, naleśniki, ciasto piernikowe, sałatka z jogurtem, pasta serowa, jogurt naturalny, mleko)

SELER (zupa rybna, krem ziemniaczany, rosół, zupa zacierka, krem z nasion roślin strączkowych)

SEZAM (chleb wieloziarnisty)

DWUTLENEK SIARKI (suszone owoce)

SOJA (szynka)