• .
  • .
  • .

Jadłospis

_______________________________________________________________________________________________________________________

 UWAGA: większość produktów używanych w naszej kuchni może zawierać śladowe ilości orzeszków, arachidowych, orzechów, glutenu, soi, gorczycy, mleka, sezamu, selera. Z uwagi na to bardzo prosimy rodziców i opiekunów dzieci o zgłaszanie alergii pokarmowych swoich podopiecznych dyrekcji przedszkola.

JADŁOSPIS OD 24.09.2018 DO 28.09.2018

PIERWSZY TYDZIEŃ JESIENI

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

24.09.2017

Poniedziałek

Ciepłe śniadanko: owsianka na mleku, chrupiące płatki kukurydziane, suszona morela Zupa z czerwonej soczewicy. Talarki z jesiennych warzyw pod serową pierzynką z sosem czosnkowym, kompot wiśniowy Pieczywo chrupkie, pasta marchewkowa, herbata miętowa
25.09.2017

Wtorek

 

Zdrowe pieczywo, masło, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, kakao

 

ELEGANCKI OBIAD

Krem pomidorowo-paprykowy z jogurtowym kleksem. Pieczeń wieprzowa ze śliwką w sosie własnym, trzy kasze /gryczana, jaglana, jęczmienna/, marchewka z groszkiem,  kompot truskawkowy

Pieczone jabłko z sosem waniliowym, chrupki kukurydziane
26.09.2017

Środa

 

Samodzielne komponowanie kolorowych kanapek z: zdrowego pieczywa, masła, szynki drobiowej i schabu wędzonego bez dymu,  ogórka, pomidora i rzodkiewek, kawa zbożowa Zupa dyniowa. Łazanki z mieszaną kapustą, marchewka do pochrupania, kompot porzeczkowy

 

 

Koktajl brzoskwiniowy, wafelek ryżowy
27.09.2017

Czwartek

Zdrowe pieczywo, masło, pasta mięsno-warzywna /własnego wyrobu/, ogórek kiszony, bawarka

 

Zupa z gruszki i pietruszki. Medaliony z indyka w sosie własnym z dodatkiem żurawiny, pieczone ziemniaczki z ziołami, surówka z jarzyn mieszanych, kompot wiśniowy

 

Wytrawny paluch serowy/własnego wypieku/, herbata owocowa
28.09.2017

Piątek

 

Ciepłe śniadanko: budyń czekoladowy z płatkami migdałów

 

Zupa ziemniaczana. Pieczone rybne paluszki /własnego wyrobu/, ziemniaki, surówka z  kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy Jogurt naturalny, jesienne owoce /gruszki, śliwki i jabłka/

                                       ALERGENY ZNAJDUJĄCE SIĘ W POTRAWACH:

   GLUTEN (pieczywo, owsianka, makaron-łazanki, pieczywo chrupkie, medaliony z indyka, paluszki rybne, paluch serowy, kawa zbożowa, kasza jęczmienna)

   JAJA (pasta jajeczna, makaron-łazanki, paluszki rybne, medaliony z indyka, paluch serowy)

   RYBY (paluszki rybne)

   MLEKO (masło, owsianka, kakao, kawa zbożowa, koktajl brzoskwiniowy, bawarka, paluch serowy, budyń czekoladowy, sos waniliowy, krem pomidorowy – jogurt grecki, warzywa z serem, sos czosnkowy, paluch serowy)

   SELER (zupa z czerwonej soczewicy, krem pomidorowo-paprykowy, zupa dyniowa, zupa z gruszki i pietruszki, zupa ziemniaczana)

   SEZAM (chleb wieloziarnisty)

   DWUTLENEK SIARKI (suszone owoce)

   ORZECHY (płatki migdałów)