• .
  • .
  • .

Jadłospis

_______________________________________________________________________________________________________________________

 UWAGA: większość produktów używanych w naszej kuchni może zawierać śladowe ilości orzeszków, arachidowych, orzechów, glutenu, soi, gorczycy, mleka, sezamu, selera. Z uwagi na to bardzo prosimy rodziców i opiekunów dzieci o zgłaszanie alergii pokarmowych swoich podopiecznych dyrekcji przedszkola.

JADŁOSPIS OD 27.01.2020 DO 31.01.2020

TYDZIEŃ POTRAW REGIONALNYCH

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

27.01.2020

Poniedziałek

Bułka poznańska z miodem, ciepłe mleczko

WIELKOPOLSKA

Zupa parzybroda. Plendze  z sosem jogurtowo-czosnkowym, kompot porzeczkowy

Sznek z glancem, jabłko, herbata owocowa
28.01.2020

Wtorek

 

Ciepłe śniadanko: płatki kukurydziane na mleku, suszone owoce

KUJAWY

Żurek kujawski z jajkiem i ziemniakami. Naleśniki piernikowe z powidłami i waniliową polewą, kompot wiśniowy

 

HIT SZEFOWEJ KUCHNI !!!!

Zdrowe pieczywo, masło, gzik, herbata ziołowa

Zapraszamy na degustację!

29.01.2020

Środa

 

Komponowanie kanapek  z: zdrowego pieczywa, masła,  szynki, sera, sałaty, pomidora i rzodkiewki, kakao

ŚLĄSK

Śląska zupa cebulowa. Karbinadle z kaszą jęczmienną i buraczkami, kompot śliwkowy

Budyń waniliowy z musem truskawkowym i śląskie oblaty
30.01.2020

Czwartek

Ciepłe  śniadanko: kasza jaglana na mleku z żurawiną

PODHALE

Kwaśnica na wieprzowinie. Moskole z sosem jogurtowym, kompot wieloowocowy

Grzanki z góralskim serem i domowym keczupem, rozgrzewająca herbatka z gór
31.01.2020

Piątek

 

Zdrowe pieczywo, masło, pasta rybno-warzywna z pomidorami, herbata ziołowa

MAZOWSZE

Warszawskie flaczki jarskie. Pyzy w białym sosie grzybowym, surówka z marchewki, kompot truskawkowy

Mazowiecka szarlotka z grójeckich jabłek, ciepłe mleczko
                                               ALERGENY ZNAJDUJĄCE SIĘ W POTRAWACH:

         GLUTEN (pieczywo, plendze, sznek, naleśniki, karbinadle, kasza jęczmienna, oblaty, moskole, grzanki, jarskie flaczki, pyzy, szarlotka))

        JAJKA(plendze, żurek z jajkiem, naleśniki, karbinadle, oblaty, moskole, jarskie flaczki, pyzy, szarlotka)

         MLEKO (masło, szarlotka, flaczki jarskie, biały sos grzybowy, kasza jaglana na mleku, grzanki z serem, sos jogurtowy, budyń waniliowy, ser, kakao, gzik, naleśniki, płatki na mleku, sos jogurtowo-czosnkowy, sznek, mleko, sos waniliowy, szarlotka)

         SELER(zupa parzybroda, żurek, zupa cebulowa, kwaśnica, flaczki jarskie)

        SEZAM (chleb wieloziarnisty)

        DWUTLENEK SIARKI (suszone owoce)

        RYBA (pasta rybno-warzywne)