


_______________________________________________________________________________________________________________________
UWAGA: większość produktów używanych w naszej kuchni może zawierać śladowe ilości orzeszków, arachidowych, orzechów, glutenu, soi, gorczycy, mleka, sezamu, selera. Z uwagi na to bardzo prosimy rodziców i opiekunów dzieci o zgłaszanie alergii pokarmowych swoich podopiecznych dyrekcji przedszkola.
JADŁOSPIS 12-16.04.2021
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek
12.04.21 |
Ciepłe śniadanko: zupa mleczna – owsianka na mleku, chrupiące płatki kukurydziane, suszone owoce | Zupa fasolowa z ziemniakami. Naleśniki z powidłami i guziczkiem jogurtu naturalnego, marchewka do pochrupania, kompot | Zapiekanka hawajska, herbatka ziołowa |
Wtorek
13.04.21 |
Zdrowe pieczywo, masło, pasta twarogowa ze szczypiorkiem, herbatka z melisy | Zupa wielowarzywna z kaszą kuskus. Kotlecik mielony, ziemniaki, mizeria, kompot | Drożdżówka ze śliwką /własnego wypieku/, herbatka ziołowa |
Środa
14.04.21 |
Zdrowe pieczywo, masło, szyneczka drobiowa, rzodkiewka, kawa z mlekiem | Zupa pomidorowa z ryżem. Pieczone ziemniaczki z bukietem kolorowych warzyw z pieca parowego /marchewka, brokuł, kalafior i pietruszka/, sos czosnkowy, kompot | Bagietka z domową nutellą z daktylami, herbatka owocowa |
Czwartek
15.04.21 |
Ciepłe śniadanko: zupa mleczna – kaszka manna na mleku z rodzynkami i tartą gorzką czekoladą | Łagodna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa cygańska z mięsem i bułeczką kajzerką, kompot
|
Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej /własnego wyrobu/ z brzoskwinią |
Piątek
16.04.21 |
Zdrowe pieczywo, masło, pasta rybno-warzywna, ogórek kiszony, herbatka ziołowa | Krem ziemniaczano-porowy z groszkiem ptysiowym. Farfalle z twarogiem w sosie waniliowo-miodowym, kompot | Kruche ciasteczka /własnego wypieku/, jabłuszko, ciepłe mleczko |
ALERGENY ZNAJDUJĄCE SIĘ W POTRAWACH:
GLUTEN (pieczywo, makaron, owsianka, naleśniki, zapiekanka, kotlet mielony, drożdżówka, kawa z mlekiem, kaszka manna, groszek ptysiowy, kruche ciasteczka, kasza kuskus)
JAJA (naleśniki, kotlet mielony, groszek ptysiowy)
RYBY ( pasta rybno-warzywna)
MLEKO (masło, mleko do picia, owsianka na mleku, pasta twarogowa, naleśniki, jogurt naturalny, zapiekanka-ser, mizeria, drożdżówka, kawa z mlekiem, sos czosnkowy, kasza manna na mleku, budyń czekoladowy, kruche ciasteczka, makaron z twarogiem, groszek ptysiowy)
SELER (zupa pomidorowa, zupa fasolowa, zupa wielowarzywna, zupa cygańska, krem ziemniaczano-porowy)
SEZAM (chleb wieloziarnisty)
DWUTLENEK SIARKI (suszone owoce)