• .
  • .
  • .

Jadłospis

_______________________________________________________________________________________________________________________

 UWAGA: większość produktów używanych w naszej kuchni może zawierać śladowe ilości orzeszków, arachidowych, orzechów, glutenu, soi, gorczycy, mleka, sezamu, selera. Z uwagi na to bardzo prosimy rodziców i opiekunów dzieci o zgłaszanie alergii pokarmowych swoich podopiecznych dyrekcji przedszkola.

JADŁOSPIS OD 18.03.2019 DO 22.03.2019

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

18.03.2019

Poniedziałek

Ciepłe śniadanko: zacierka na mleku z tartą gorzką czekoladą i rodzynkami Krem z czerwonej soczewicy z mleczkiem kokosowym i preparowanym ryżem. Makaron z sosem pomidorowo-warzywnym, kompot porzeczkowy Zapiekanki hawajskie /bułka wrocławska z serem i ananasem/, bawarka
19.03.2019

Wtorek

 

Zdrowe pieczywo, masło, pasta ,,witaminowa bomba”/ryba z jajkiem i warzywami/, kawa zbożowa Zupa z gruszki i pietruszki. Roladki schabowe ze szpinakiem w sosie pieczeniowym, kasza kuskus, surówka z kapusty pekińskiej, kompot wiśniowy Budyń waniliowy z kuleczkami żurawiny, chrupki kukurydziane

HIT SZEFOWEJ   KUCHNI!!!

Pasta ,,witaminowa bomba”

Zapraszamy na degustację.

20.03.2019

Środa

 

Samodzielne komponowanie kolorowych kanapek z: zdrowego pieczywa, masła, dżemu owocowego /własnego wyrobu/, musu jabłkowego i miodu, kakao Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami. Pierogi leniwe z sosem  truskawkowo-waniliowym, kompot śliwkowy Warzywa do pochrupania: marchew, ogórek, rzodkiewka, kalarepka, bułka grahamka z masłem, herbata z melisy
21.03.2019

Czwartek

Zdrowe pieczywo, masło, wiosenny twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata ziołowa

 

PIERWSZY DZIEŃ WIOSNY –

TAK MI ZIELONO, TAK MI SŁONECZNIE

Słoneczny krem z kukurydzy z natką pietruszki. Wiosenna trawka /zielone ziemniaki/, żółte drobiowe pulpeciki, pomarańczowa surówka z marchewki, kompot

Zielony koktajl witaminowy /banan, natka, kiwi/, wafel ryżowy
22.03.2019

Piątek

 

Ciepłe śniadanko: owsianka na mleku, chrupiące płatki kukurydziane, suszone owoce

 

 Zupa ziemniaczano-porowa z dodatkiem jogurtu greckiego. Potrawka ryżowa z cieciorką,  pomidorami, papryką, cebulką i żółtym serem , kompot wieloowocowy Sałatka owocowa, chrupki kukurydziane

                                       ALERGENY ZNAJDUJĄCE SIĘ W POTRAWACH:

GLUTEN (pieczywo, makaron, zacierka, kasza kuskus, pierogi leniwe, owsianka, kawa zbożowa)

JAJA (makaron, pierogi leniwe, pasta ,,witaminowa bomba’, drobiowe pulpeciki)

RYBY (pasta ,,witaminowa bomba”)

MLEKO (masło, kakao, kawa zbożowa, owsianka, zacierka na mleku, budyń waniliowy, bawarka, pasta twarogowa, zapiekanki-ser,  pierogi leniwe-twaróg, zielony koktajl, zupa ziemniaczano-porowa z jogurtem greckim, zapiekanka ryżowa –ser, sos waniliowy)

SELER (zupa ziemniaczano-porowa, krem z kukurydzy, zupa z fasolki szparagowej, zupa z gruszki i pietruszki, krem z czerwonej soczewicy)

SEZAM (chleb wieloziarnisty)

DWUTLENEK SIARKI (suszone owoce)