• .
  • .
  • .

Omówienie zmian żywieniowych

___________________________________________________________________________________

Drodzy Rodzice,
mijają 3 miesiące od kiedy wprowadziliśmy w naszym przedszkolu zmiany żywieniowe.

Jesteśmy z tych zmian bardzo zadowoleni, wiemy bowiem, że dzieci, którymi się opiekujemy są żywione zgodnie z wszelkimi normami i zasadami zdrowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym.

Jak Państwo wiecie odpowiednia dieta małego dziecka ma ogromny wpływ na jego rozwój, odporność, samopoczucie, zdrowie, a co istotne wykształca w małym człowieku zdrowe nawyki żywieniowe na całe życie. Przedszkole nasze prowadzi cały proces zdrowego żywienia dzieci pod okiem Kampanii ,, Zdrowy Przedszkolak”, do której się zakwalifikowało, o czym informowaliśmy  Państwa na naszej stronie internetowej. Sztab specjalistów ocenia jadłospisy, pomaga je odpowiednio ułożyć i zbilansować.
Poza tym monitorowany jest sposób przyrządzania posiłków oraz używanych składników czy przypraw.

Cały czas pracujemy jeszcze nad idealnym menu dla dzieci naszego przedszkola.
Przez 3 miesiące testowaliśmy różne potrawy i dzisiaj wiemy już, które z nich należy wyeliminować, a które na stałe zagoszczą w naszych jadłospisach.

Nie sprawdziły się i nie będziemy już proponować dzieciom: gołąbków z kaszą,  makaronu razowego, kasza jaglana na sypko, koktajle owocowe, sałata.

Dzieci przyjęły z pewną dozą nieśmiałości, ale polubiły: sałaty i warzywa na kanapkach, soczewicę i kaszę jaglaną jako dodatek do zup, suszone owoce

Sukcesem smakowym od pierwszego kęsa okazały się: wszelakie pasztety pieczone w przedszkolu, pasty na chleb, racuchy, makaron z pesto, kopytka dyniowe, placuszki z cukinii, ciasteczka owsiane, szarlotka z mąki razowej, ciasto marchewkowe, kolorowe ziemniaki, kiełki i prażone ziarna na kanapki, makaron pełnoziarnisty z pesto, sos jogurtowo-czosnkowy i ziołowy, kompoty.

Dodam również, że staramy się powoli ograniczać cukier, stąd w podwieczorkach pojawiają się warzywa i owoce do pochrupania ale również zmniejszamy ilość cukru w napojach zastępując go miodem w przypadkach kwaśnych kompotów oraz wprowadzamy wodę do popicia.

Dzieciom bardzo podoba się samodzielne, wtorkowe przygotowywanie śniadań, więc wiosną prawdopodobnie wprowadzimy kolejny taki dzień. Państwo często pytacie o przepisy, dlatego wprowadziliśmy na stronie w zakładce ,,wyżywienie” kolejną zakładkę  -,,Nasze przepisy”, w którym szefowa kuchni umieszcza przepisy na potrawy, o które Państwo dopytujecie. Zachęcam wszystkich do takich zapytań, jak również do podawania swoich przepisów, których jesteście Państwo pewni i które mogą zagościć w naszym jadłospisie.

Dziękuję bardzo wszystkim Państwu za maile oraz słowa wsparcia, zrozumienia i zadowolenia z naszej ,,kuchennej rewolucji”, które są dla nas ogromnie cenne.

Zmiana ta wymaga od dzieci, od nas – pracowników przedszkola, a w pewnym sensie także rodziców pokonania wcale nie małych trudności, często zmiany nawyków , smaków, czy przekonań, na co potrzebny jest czas i determinacja w poszukiwaniach idealnych potraw. Cel, czyli dbanie o zdrowie naszych dzieci jest jednak najważniejszy.

Jeżeli ktoś z Państwa jest mimo wszystko niezadowolony, czy zaniepokojony, to bardzo proszę kolejny raz o zgłaszanie swoich wątpliwości do nas. Ja chętnie służę pomocą , wyjaśnieniami, odpisuję na maile, odbieram telefony, umawiam się na spotkania. Koordynatorka Kampanii Zdrowy Przedszkolak zorganizuje u nas spotkanie – szkolenie ze specjalistami z dziedziny zdrowego żywienia, którzy odpowiedzą na Państwa pytania czy wątpliwości. Nie znamy jeszcze terminu tego spotkania, jak tylko zostanie ustalony, poinformujemy Państwa. O naszych zmianach informowaliśmy także pracowników Sanepidu, przeszliśmy bez zastrzeżeń niejedną kontrolę od września, mającą na celu ocenę warunków sanitarnych przygotowywania i wydawania posiłków, a także ich smaku i jakości.

Z wyrazami szacunku

Hanna Nogajska