Przepisy na Wielkanoc

_______________________________________________________________________________________________________________________

Przepis na chleb, który pieczemy w przedszkolu

1 kg maki krupczatki – my dajemy 3, 4 łyżki mąki żytniej i wtedy dopełniam krupczatką do pełnego kilograma.
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
1,5 szklanki otrębów mieszanych (pszenne i owsiane)
3 łyżki ziaren ( słonecznik, siemię lniane, czarnuszka, dynia itp.)
50g drożdży
1 litr letniej wody połączyć z 50 g. drożdży, dodać cukier i sól. Do powstałej masy dosypać pozostałe składniki, połączyć wszystko i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto do 2 foremek (podłużne ,,keksówki” ) i ponownie odstawić na 20 minut. Następnie piec w piekarniku przez 1 godzinę, w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ciasto z fasoli
2 puszki czerwonej fasoli
2 banany 3łyżki oleju kokosowego
4 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2łyżki kakao
Banany z olejem kokosowym i fasolą zblendować
Jajka utrzeć z cukrem, dodać zblendowaną masę, kakao i proszek do pieczenia.
Piec około godziny, w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

_______________________________________________________________________________________________________________________

Monte z kaszy jaglanej
1szkl kaszy jaglanej
100g daktyli suszonych
2małe banany
2lyzki kakao
2szkl mleka
Kasze jaglana dokładnie wypłukać, nawet kilka razy, następnie zalać ją zimną wodą i gotować tak długo, aż się rozgotuje. Wrzucić do kaszy banany i daktyle (wcześniej sparzone) i chwile wszystko pogotować. Wlać mleko i gotować jeszcze około 10 minut. Po tym czasie połowę masy wlewamy do blendera i miksujemy, a do drugiej części dodajemy kakao i również ją blendujemy. Gotowe masy układamy obok siebie na miseczce lub talerzyku.
Smacznego!

_______________________________________________________________________________________________________________________

Kluseczki szpinakowe
Szpinak 1op
6łyżek masła śmietankowego
40dag mąki
3jajka
150 ml mleka
Sól
Szpinak zblendować.
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
Masło utrzeć z żółtkami, dodać przesianą mąkę, mleko sól i dokładnie wymieszać, a następnie dodać zblendowany szpinak i jeszcze raz wymieszać. Na koniec dołożyć ubitą z białek pianę i wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszać.
Metalowa łyżką kłaść podłużne kluski na osolony wrzątek, zanurzając, za każdym razem, łyżkę w wodzie. Gotować do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnie Odcedzić, przelać zimną wodą,
podawać jako dodatek do mięsa, sosów lub pokropione lekko oliwa czy roztopionym masłem.

Smacznego!

_______________________________________________________________________________________________________________________

Babka cytrynowa idealna na święta

200 g mąki
200 g cukru
200g masła śmietankowego
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z jednej cytryny

Jaja utrzeć z cukrem, wlać do masy roztopione masło i dodać resztę składników. Ciasto wlać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut, w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto można polać lukrem z dodatkiem soku z cytryny .